Amerikansk mat: 10 ikoniske matretter, du må spise i USA (2023)

10 ikoniske matretter, du må spise i USA

Amerikansk mat er berømt i hele verden som fet fastfood du kjøper på kjederestauranter. Men det er en historie bak hver og én av de mest ikoniske amerikanske matrettene som burgeren, fried chicken og key lime pie. Vi gir deg en introduksjon til de 10 viktigste matrettene i det amerikanske kjøkkenet og gir gode tips til hvor du skal spise dem.

Publisert:

Amerikansk mat: 10 ikoniske matretter, du må spise i USA (1)

Cecilie Lyngbye

CONTENT MANAGER

Amerikansk mat: 10 ikoniske matretter, du må spise i USA (2)

Hva sier du, hvis jeg sier amerikansk mat? Burger. Den mest klassiske matretten, som fås i alle byer og på alle motorveier, er nesten symbolet på amerikansk mat. Mange har ønsket å ta æren for oppfinnelsen, og man vet ikke med sikkerhet hvem som først fant på å legge kjøtt mellom to brødskiver. Den mest anerkjente, er den danske immigrant Louis Lassen, som hadde matboden Louis’ Lunch i New Haven i Connecticut iNew England. Siden 1895 har familien Lassen solgt burgere, og fjerdegenerasjonen gjør det fortsatt etter den originale oppskriften med toastbrød, kjøtt, ost, løk og tomat. Det finnes med garanti hundrevis av diners, burgerbarer og restauranter som serverer bedre burgere, men er du i New Haven, bør du såklart prøve Louis’.

 • Oppfunnet i:Connecticut, 1895
 • Kilde:Local Legacies, The American Folklife Center (Library of Congress)
 • Prøv det på:Louis’ Lunch, New Haven, Connecticut
OPPLEV PÅ REISEN Idyllisk rundreise i New England Fra 17 695 NOK per person

Amerikansk mat: 10 ikoniske matretter, du må spise i USA (4)

Barbeque ribs er noe av det mest klassiske på menyen iSørstateneog generelt en klassiker innen amerikansk mat. De kommer i mange variasjoner og er utviklet gjennom tidene, slik at du i dag både kan få okse- og lammeribbe, kalt BBQ ribs. Den tradisjonelle typen er laget av svinekjøtt og går helt tilbake til 1540, hvor den innfødte Chicksaw-stammen i Mississippi lagde denne delen av svinet på grillen deres,barbacoa.I dag kalles tilberedningen “barbeque” og innebærer at man krydrer kjøttet med den lokale krydderblandingen.

(Video) Landet med borgerkrig - hvordan er livet i El Salvador? Alt sammen i denne video
OPPLEV PÅ REISEN Rundreise i Sørstatene for full musikk Fra 17.549 kr per person

I Norge kaller vi dem ofte barechicken wingsellerhot wings,men Buffalo wings er det opprinnelige navnet. De fettete kyllingvinger ble oppfunnet en tilfeldig oktoberkveld i 1964 i byen Buffalo, New York iNew England. Eieren av den lokale baren, Anchor Bar, skulle improvisere et måltid til sønnen sin og vennene hans. Hun tok ut et par kyllingvinger av fryseren, som egentlig skulle vært til en suppe, og tilberedte dem i en marinade av chilisaus og smør. Som tilbehør serverte hun stangselleri og enblue cheese dipfor å nedtone chilien. Det ble et hit med en gang og man finner dem i dag på alle sportsbarer – ofte med samme tilbehør.

 • Opfunnet i:Buffalo, 1964
 • Kilde:The Spruce Eats
 • Prøv det på:Anchor Bar, Buffalo, New York(tæt vedNiagara Falls)
OPPLEV PÅ REISEN Stor rundreise på Østkysten av USA Fra 18.395 kr per person

Amerikansk mat: 10 ikoniske matretter, du må spise i USA (8)

Den hotdog-lignende hummersnacken er en klassisk amerikansk rett iNew England. Det sies at den ble oppfunnet i den lille kystbyen Milford, Connecticut rundt 1929. På sjømatrestauranten “Perry’s” kombinerte de brød, hummer og smeltet smør, med stor suksess. I dag er det spesielt Maines kystbyer som er kjente for sine lobster rolls. Her er brødet vanligvis fullt av en type hummersalat blandet med majones, selleri, sitronsaft og eventuelt urter.

 • Opfunnet i:Connecticut, 1929
 • Kilde:The Culture Trip
 • Prøv det på:Red’s Eats, Wiscasset, Maine
OPPLEV PÅ REISEN Idyllisk rundreise i New England Fra 17 695 NOK per person
(Video) DISNEYLAND - Fantastisk STAR WARS-oplevelse (og hvordan du forbereder dit besøg)

Amerikansk mat: 10 ikoniske matretter, du må spise i USA (10)

Historisk sett er ikke fried chicken amerikansk mat. Det var noe de afrikanske slavene tok med seg da de kom tilSørstatene, og som etterhvert ble en utbredt matrett i de sørlige statene i USA. Vi har likevel valgt å kalle det en amerikansk rett, siden en særlig mann i Kentucky gjorde fried chicken til en ikonisk rett. I 1940 ble Harland Sanders ferdig med sin oppskrift på 11 typer krydder og en helt særlig tilberedningsmetode som gjorde hans fried chicken crispy og velsmakende. You guessed it, det er snakk om Kentucky Fried Chicken (KFC), som i dag finnes i 136 land i hele verden. Kanskje har du allerede smakt det hos fastfood-kjeden, men vi anbefaler å prøve fried chicken på alt fra restauranter til selvstendige, små boder i Sørstatene.

 • Opfunnet i:Kentucky, 1940
 • Kilde:The Daily MealogKentucky Fried Chicken
 • Prøv det på:Martha Lou’s Kitchen, Charleston, South Carolina (eller den nærmeste KFC)
OPPLEV PÅ REISEN Historisk rundreise i Sørstatene Fra 15 995 NOK per person

Amerikansk mat: 10 ikoniske matretter, du må spise i USA (12)

Cheesesteak sandwich,Philly cheesesteak,Philadelphia cheesesteak… Kjært barn har mange navn og som noen av de indikerer, kommer denne klassikeren fraPhiladelphia. Den finnes overalt i byen (og landet) og finnes i flere ulike varianter, men utgangspunktet er et brød full av tynne strimler av ribeye og smeltet ost. Oppfinnelsen tilhører pølseselgeren Pat Olivieri, som en dag puttet oksekjøtt i brødet sitt i stedet for en pølse, for å prøve det selv. En forbipasserende taxisjåfør stoppet opp og spurte om han også kunne få en slik og ble så begeistret at ryktet spredte seg til hele byen. Kort tid etter åpnet OlivieriPat’s King of Steaks, som i dag selger cheesesteaks 24 timer i døgnet. Prøv den hos opphavsmannen eller en av de andre berømte cheesesteak-selgerne.

 • Opfunnet i:Philadelphia, 1930
 • Kilde:Visit Philadelphia
 • Prøv det på:John’s Roast Pork, Philadelphia, Pennsylvania
OPPLEV PÅ REISEN Storbyferie på østkysten Fra 15.995 kr per person

Amerikansk mat: 10 ikoniske matretter, du må spise i USA (14)

Den solide brunch-retten “Eggs Benedict” er lagd av engelske muffins, men har sin opprinnelse fra USA. Historien sier at retten ble oppfunnet på landets første restaurant Delmonico’s Restaurant iNew York. Stamkunden Mrs. LeGrand Benedict savnet noe på menyen, så kokken Charles Ranhofer satte sammen noen favorittingredienser – ristet brød, kokt skinke, posjert egg og hollandaisesaus – og slik hadde han lagd en udødelig rett. Eggs Benedict hører ikke bare hjemme i amerikansk mat, men man kan også få det mange steder i Europa og de varierer gjerne, og kan fås med avocado, laks, spinat og andre mer moderne ingredienser.

 • Opfunnet i:New York, 1960
 • Kilde:Kogebogen The Epicurean (s. 858) af Charles Ranhofer
 • Prøv det på:Delmonico’s Restaurant, New York, New York
(Video) Vibe at Mall of America in 4K | What to do at Mall of America | Tour Mall of America | Best Mall USA
OPPLEV PÅ REISEN Florida rundreise med stopp i New York fra 19.895 kr per person

Amerikansk mat: 10 ikoniske matretter, du må spise i USA (16)

Key lime pie er Floridas offisiellestate pie. Alle forbinder den lekre limepaien på kjeksbunn medFloridaog spesielt Key West. Derfor kom det som et sjokk, da det i 2017 kom frem at paien faktisk ble oppfunnet i New York i 1931. Som en del av sin markedsføring av kondensert melk, ga matprodusenten Borden ut en oppskrift på en limepai som ligner på en Key lime pie. Mange Florida-borgere ble rasende og forsøkte å skaffe bevis på at man lagde paien før 1931, men inntil videre uten hell. Det betyr ikke at Key West ikke er det riktige stedet å spise Key lime pie – det er det eneste riktige stedet!

 • Opfunnet i:New York, 1930 (eller før i Florida)
 • Kilde:Miami Herald
 • Prøv det på:Key West Key Lime Pie Company, Key West, Florida
OPPLEV PÅ REISEN Den klassiske rundreise i Florida Fra 17.495 kr per person

Amerikansk mat: 10 ikoniske matretter, du må spise i USA (18)

Den hadde aldri blitt godkjent i Italia, men i USA har man skamløst tatt pizzaen til seg og amerikanisert den til et kaloritungt, men digg måltid: deep dish pizza. Det var to menn iChicagosom i 1943 fikk idéen til å bake en pizza i en dyp panne, slik at den kunne fylles med ekstremt mye tomatsaus, ost og hva man ellers putter på pizza. De åpnet Pizzeria Uno, som dannet grunnlaget for hele byens kjærlighet til den dype pizzaen. I dag kan du nyte en deep dish pizza på mange berømte restauranter i Chicago og Pizzeria Uno-franchises i resten av landet.

OPPLEV PÅ REISEN Roadtrip på Route 66 Fra 19.695 kr per person
(Video) Det største indkøbscenter i Ho Chi Minh City Vietnam - Aeon indkøbscenter

Amerikansk mat: 10 ikoniske matretter, du må spise i USA (20)

Chicken and waffles? Altså kylling og vafler på samme tallerken? Det høres rart ut, men det er det ikke i USA. Det er enda et bevis på at amerikansk mat er ganske innovativt. Det ble oppfunnet i 1938 på en nattklubb i Harlem,New York. Her kom mange sultne jazzmusikere etter å ha spilt konsert, men det var for sent til å spise middag og for tidlig til å spise frokost. Eieren av klubben kom på en miks av søtt og salt og slik ble chicken and waffles født. I 1975 flyttet en av klubbens stamgjester tilLos Angeles, hvor retten ikke eksisterte. Han åpnet Roscoe’s House of Chicken som siden er blitt en diger suksess og har inspirert mange andre i Los Angeles til å servere chicken and waffles.

 • Opfunnet i:Harlem, 1938
 • Kilde:Thrillist
 • Prøv det på:Roscoe’s House of Chicken, Los Angeles, Californien
OPPLEV PÅ REISEN Best of California rundreise Fra 17.595 kr per person

Vil du spise ekte amerikansk mat i USA?

Såkontakt USA Tours, og få et uforpliktende tilbud på en reise. Vi kan sammensette fly, hotell og bilutleie til nøyaktig den reisen du ønsker.

BESTILL TILBUD

RING OSS PÅ

+47 21 95 01 49

 1. Du bestiller tilbud - helt uforpliktende

 2. Vi ringer deg og hører om dine ønsker

 3. Ut ifra vår samtale skreddersyr vi en pakkereise til deg

 4. Når du er fornøyd, bestiller vi alt for deg

Lignende artikler

Her kan du se flere artikler om emnet. Finner du ikkedetdu søker, er du alltid velkommen til åringeoss.

(Video) Bangkok Thailand i dag november 2022 | Priser for mad, overnatning, indkøb

Videos

1. How to Make Perfect Pizza | Gennaro Contaldo
(Jamie Oliver)
2. ORLANDO International Drive - Hvad er nyt i 2021?
(Renata Pereira)
3. Priser og shopping i Mall of Antalya, Tyrkiet 2022
(Olga Pro. Going places)
4. Geography Now! PAKISTAN
(Geography Now)
5. Geography Now! MEXICO
(Geography Now)
6. Geography Now! Guyana
(Geography Now)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated: 04/26/2023

Views: 6499

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.