Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (2023)

Een reis door Mexico kunnen we écht iedereen aanraden. Denk je aanMexico dan denk je aan avocado’s, sombrero’s, tequila, taco’s en de oh zo vrolijke muziek. Dit op één na grootste land in Latijns-Amerika is zo onwijs groot dat je never nooit alles in een keer kan zien. Het zuiden van Mexico is het veiligste deel vanMexico waar je zonder zorgen rond kunt reizen. Je vindt er parelwittestranden, tempels, jungle en nog veel meer moois. De tips uit dit artikel zijn gebaseerd op onze ervaringen in deze regio en gelden wellicht niet allemaal voor andere delen van Mexico.

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (1)

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (2)

#1 Er is een tijdsverschil tussen sommige staten

Yucatan is de naam van het schiereiland maar ook de naam van één van de drie staten op dit schiereiland. Wanneer je De ultieme bounty reisroute volgt, dan reis je door de staten Yucatan en Quintana Roo. Alle bestemmingen op onze route liggen in Quintana Roo behalve Valladolid, dat ligt in Yucatan. Goed om te weten is dat er een tijdsverschil is tussen Quintana Roo en Yucatan. Reis je bijvoorbeeld van Isla Holbox naar Valladolid? Dan gaat de klok een uur terug.Reis je daarna weer door naar Tulum dan gaat de klok weer een uur vooruit. Dit is handig om rekening mee te houden voor check-in tijden bij hotels. Met De alternatievereisroute voor Zuid-Mexico heb je ook te maken met een tijdsverschil tussen de staten Chiapas en Quintana Roo.

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (3)

#2Veiligheid in Mexico

Mexico heeft niet de beste reputatie en dat komt natuurlijk vooral door deberuchte kartels en de grootschalige drugshandel. Maar laten we eerlijk zijn, het imago van Nederland is niet heel veel beter en ook in Amsterdam zijn wekelijks schietpartijen. Is Mexico een veilige reisbestemming? Dat ligt eraan waar je heen gaat. In sommige staten in het noorden van Mexico kan je beter niet als toerist komen maar de zuidelijke staten Chiapas, Oaxaca, Yucatan en Quintana Roo behoren tot de veiligste. Nou moet je natuurlijk altijd een beetje opletten in dit soort landen maar deze staten worden druk bezocht door toeristen en 99% van hen zal niets meekrijgen van de criminaliteit in Mexico. Ook in Nederland worden toeristen berooft en komen liquidaties voor en toch zou je Nederland waarschijnlijk wel als een veilige reisbestemming bestempelen.

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (4)

(Video) Mike Tyson on smoking DMT: ‘Do you understand the toad?’ | The Art of Conversation w/ Dan Le Batard

#3 Houd je ogen open voor tropische vogels

Yucatan is een super groen schiereiland waar meer dan 550 verschillende soorten vogels leven. Naast een paradijs voor mensen is het dus ook een favoriete plek onder vogels. Ben je buiten de stad, houd dan altijd goed je ogen en oren open en kijk zo nu en dan in de bomen. Het national park Sian Ka’an, naast Tulum, is erg geliefd onder tropische vogels. Zo zagen wij onder andere de rode lepelaar, kolibries en parkieten. Op Isla Holbox is de kans groot dat je één of meerdere flamingo’s en pelikanen zal spotten.

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (5)

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (6)

#4 Een reddingsvest is verplicht in veel cenotes

Er zijn duizenden cenotes te vindenin Yucatan, de één nog mooier dan de ander. Doordat er een aantal incidenten zijn geweest de afgelopen jaren, moet je in de meeste cenotes voortaan een reddingsvest aan. Ook al ben je een hartstikke goede zwemmer, nog steeds moet je verplicht een vest aan. Deze krijg je bij de ingang en is inbegrepen bij de entree prijs. Dit is aan de ene kant natuurlijk jammer want je kunt niet duiken en echt lekker zit het ook niet.Aan de andere kant blijf je wel lekker relaxed drijven. Bij de wat minder bekende cenotes hoef je (nog) niet verplicht een reddingsvest aan. Voor de foto’s is het helaas een stuk minder mooi…

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (7)

#5 Fooien zijn gebruikelijk

In restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 10% tot 15% fooi te geven wanneer je tevreden bent over de service. Bij de meeste restaurants staat er een optionele fooi op de bon maar in sommige gevallen is de fooi er ongevraagd bij het totaalbedrag bijgerekend. Het is goed om te weten dat dit altijd een vrijwillige fooi is dus als je dit niet wilt geven omdat het te veel voor je is, hoef je dat zeker niet verplicht te betalen. Soms zijn de fooien overdreven hoog (tot wel 25%) of ze vermelden het heel onduidelijk op de bon zodat jij denkt dat er nog geen fooi bij zit. Check daarom altijd goed de bon en kijk niet alleen naar het totaalbedrag. Wij hebben ook wel eens gehad dat de fooi in het Spaans op de bon stond vermeld terwijl de rest van de bon in het Engels was.

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (8)

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (9)

(Video) Intervention: Caitlin Turned Full-Blown Drug Addict in the Blink of an Eye | A&E

#6 Soms liggen de stranden vol met zeewier

De Mexicaanse oostkust heeft de laatste jaren last van een groot zeewier probleem. Door klimaatverandering spoelt er een aantal keer per jaar een hele berg zeewier aan. Van de een op de andere dag kan het witte zandstrand bedolven zijn met bruin zeewier dat na een tijdje gaat stinken in de zon. Wanneer het zeewier is aangespoeld zijn er altijd veel mensen aan het werk om het zeewier weer zo snel mogelijk op te ruimen. Helaas is het soms zoveel dat het een tijd duurt voordat het strand weer schoon is. Tussen mei en oktober heb je de meeste kans op zeewier dus als je de keuze hebt dan kan je deze periode beter vermijden. In de wintermaanden heb je de meeste kans op goed weer, een blauwe zee en witte stranden.

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (10)

#7 Bewaar het papiertje van de immigratie

Bij aankomst in Mexico krijg je bij de immigratie een stempel in je paspoort en daarbij een papiertje. Dit papiertje hoort bij je immigratieformulier en moet je goed bewaren. Je moet dit papiertje namelijk weer inleveren wanneer je het land verlaat. Als je deze verliest dan kan het zijn dat je een boete moet betalen.

Zo ga je goed voorbereid naar Mexico

Van de voorbereidingen en voorpret tot alle ins en outs van 10 bestemmingen in Zuid-Mexico. Met onze nieuwe reisgids heb je alle essentiële tips, altijd bij de hand. Zo ontdek je de mooiste plekken, ga je goed voorbereid op reis en bespaar je veel tijd en uitzoekwerk.

(Video) "I Cut Off My Own Arm To Save My Life" | Pleasure and Pain with Michael Mosley - BBC

Bekijk onze reisgids

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (11)

#8 Neem je eigen snorkelset mee

Het zuiden van Mexico is één groot tropisch paradijs. Je kunt op zoveel plekken mooi snorkelen. Het is bijvoorbeeld prachtig om in een cenote te snorkelen, met schildpadden in Akumal of in het paradijselijke meer van Bacalar. Ze verhuren overal snorkelsets maar deze passen niet altijd even goed en zijn natuurlijk niet gratis. Je kan daarom beter van te voren een eigen snorkelset kopen en deze meenemen op reis. Dit is tegelijkertijd ook een stuk hygiënischer!

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (12)

#9 Con o sin cilantro?

De Mexicaanse keuken is één groot feest met een menu vol lekkere gerechten zoals burrito’s, taco’s, tortilla’s, quesadilla’s, guacamole, nachos en nog veel meer. Waar in veel andere landen in Latijns-Amerika gerechten worden bereid met heel weinig kruiden en specerijen, heeft de Mexicaanse keuken echt pit. Er zijn heel veel verschillende soorten gerechten dus je hebt genoeg om te proeven tijdens je reis in Mexico. Let wel op wanneer je niet van koriander houdt. (Voor zo’n 14 procent van de wereldbevolking heeft koriander een zeepachtige nasmaak) Mexicanen zijn namelijk dol op koriander en het zit dan ook vrijwel op ieder Mexicaans gerecht. Wanneer je dit niet wilt, moet je dit bij je bestelling altijd duidelijk vragen. Spreekt de ober niet goed Engels? Zeg het dan in het Spaans: Sin cilantro por favor.

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (13)

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (14)

#10 Er is meer dan tequila

Mexico staat niet alleen bekend om de heerlijke keuken maar het is natuurlijk ook het land van tequila: een drankje dat zo populair is dat het zijn eigen muzieknummer heeft gekregen. Maar blijf niet hangen bij tequila als je in Mexico bent en bestel ook zeker eensMezcal. Volgens velen is Mezcal het nieuwe tequila. Mezcal is helemaal hot en is langzaam de wereld aan het veroveren. Mexico kent onwijs veel lekkere lokale drankjes dus laat je zo nu en dan eens verassen. Cheers!

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (15)

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (16)

#11 Een huurauto is ideaal in Mexico

Alhoewel het openbaar vervoer in Mexico erg goed geregeld is, is een huurauto toch wel heel fijn. Met een huurauto kan je echt overal komen en ben je niet afhankelijk van bustijden of taxi’s. Het is super fijn om in de auto te springen om spontaan de zonsondergang op een mooie plek te gaan bekijken. Autorijden in Zuid-Mexico heel makkelijk en veilig. Tussen de dorpjes en steden liggen veelal kaarsrechte en vlakke snelwegen die je super snel naar je volgende bestemming brengen. Lees vooraf ook nog even onze tips voor het auto huren en rijden in Mexico zodat je goed voorbereid op pad gaat!

Reizen in Mexico: 11 dingen die je vooraf moet weten - REISJUNK (17)

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated: 01/17/2023

Views: 6455

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.