Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (2023)

DalmatiëSplit

Geschreven door:Kirsten

Geüpdatet op

Split in Kroatië is één van de mooiste bestemmingen voor een stedentrip. Het is de belangrijkste stad in de zuidelijke regio Dalmatië en zeker een bezoek waard. In dit artikel delen we tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Split in Kroatië en de leukste dingen om te doen in de stad en omgeving. Met al deze tips kun je je gemakkelijk een week vermaken in en rondom deze heerlijke Kroatische stad.

Inhoudsopgave:Wat te doen in Split in Kroatië: Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden

 1. Doen in Split: Wandelen over de Riva Boulevard
 2. Beklim de Marjan berg voor een nog mooier uitzicht over de stad
 3. Split bezienswaardigheden: Het Paleis van Diocletianus
 4. Souvenirs shoppen in de kelders van het paleis van Diocletian
 5. De Bell Tower van Split
 6. Fietsen in Split
 7. Doen in Split: Bewonder de mooiste kleurrijke gebouwen
 8. Slenter door de oneindige kronkelstraatjes
 9. Eten en drinken in Split
 10. Alle Split bezienswaardigheden op de kaart
 11. Ontdek ook de omgeving van de stad
 12. Praktische tips voor een stedentrip Split

Split zelf staat niet bekend om de vele bezienswaardigheden die er te bezoeken zijn, maar meer om de fijne sfeer, het heerlijke klimaat en de fantastische ligging aan de Adriatische Zee. De stad behoort wat mij betreft dan ook zeker tot de hoogtepunten van Kroatië. Het is niet voor niets dat er dagelijks enorme cruiseschepen aanmeren in de haven. Maar ook de prachtige eilanden voor de kust, zoals Brač en Hvar zorgen ervoor dat toeristen massaal naar de regio reizen.

Ga op zoek naar voordelige vliegtickets

(Video) Split: What to See & Do in Split, Croatia

Doen in Split: Wandelen over de Riva Boulevard

De Riva Boulevard is de belangrijkste straat van Split. Deze brede, autovrije boulevard is levendig en langs de boulevard vind je meerdere barretjes, restaurants en winkeltjes. Vanaf hier zie je de cruiseschepen liggen en kun je neerploffen op één van de terrassen om uitgebreid mensen te kijken. Eén an de leukste dingen om te doen in Split is dan ook een wandeling maken voor de gezellige Riva Boulevard. Wil je ook uit eten gaan? Dan raad ik je aan om een andere plek op te zoeken. De prijzen aan de boulevard liggen aanzienlijk hoger en de kwaliteit van het eten is niet perse beter.

HOTELTIP: Op zoek naar een fijne accommodatie? Check het aanbod bij Bonus Rooms en/of Prima Life Spalato.

Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (2)

Beklim de Marjan berg voor een nog mooier uitzicht over de stad

Split is gelegen op een schiereiland en het beste kunt je dit bewonderen vanaf de Marjan berg. Een prachtig stadspark waar je mooie wandelingen kunt maken een panoramisch uitzicht hebt over de stad. In tegenstelling tot de Bell Tower is het uitzicht vanaf hier bewonderen helemaal gratis, maar je moet er wel een pittige wandeling voor maken via de trap die helemaal naar boven loopt.

Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (3)
Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (4)

Split bezienswaardigheden: Het Paleis van Diocletianus

Eén van de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden in Split is Het Paleis van Diocletianus. Het paleis is gebouwd in Romeinse stijl en is het middelpunt van het centrum van de stad. Het paleis vormt het hart van de stad en binnenin het paleis vind je meerdere winkels, cafés en kerken. Het is niet voor niets dat het paleis van Diocletianus al sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en zeker één van de mooiste gebouwen in Split is.

 • Aangezien het onderdeel is van de stad is een bezoek aan het Paleis van Dioclethianus gratis.
 • Het paleis is 24 uur per dag geopend.
Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (5)

Souvenirs shoppen in de kelders van het paleis van Diocletian

Onder het paleis van Diocletianus vind je de kelders die sinds een aantal jaren voor bezoekers geopend zijn. Je vindt hier voornamelijk souvenirwinkels, maar er is ook een museum over de kelders die je kunt bezoeken. De voornaamste reden voor de populariteit van de kelders is het feit dat hier opnames zijn gemaakt voor de beroemde hitserie Game of Thrones. Het Paleis van Dioctelian is slechts één van de vele Game of Thrones filmlocaties in Split.

Ben je een groot Game of Thrones fan? Boek dan een Game of Thrones tour onder begeleiding van een Engelse gids.

(Video) SPLIT, CROATIA (2023) | 10 BEST Things To Do In & Around Split

Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (6)

De Bell Tower van Split

Eigenlijk is de Bell Tower van Split onderdeel van het paleis van Diocletianus, maar het is een extra benoeming zeker waard. Deze prachtige toren kun je namelijk beklimmen. Het is wat claustrofobisch en iedereen met last van hoogtevrees raad ik het niet meteen aan, maar het uitzicht vanaf boven is fantastisch. Met een geweldig zicht over het historische centrum en de zee met in de verte de eilanden.

Het beklimmen van de Bell Tower kost 20 kuna per persoon (ongeveer €2.70*). Mocht je ook de naastgelegen kathedraal vande heilige Sint-Domnius willen bezoeken en de galerij dan kun je een combi-ticket kopen voor 42 kuna per persoon(voor studenten is dit slechts 22 kuna). Schaf skip-the-line tickets aan om rijen te vermijden.

Budget tip: Ben je van plan om veel Split bezienswaardigheden te bezoeken? Schaf dan de Split card aan waarmee je behoorlijk wat geld bespaard.

Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (7)
Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (8)
Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (9)

Fietsen in Split

Een leuke manier om de stad te ontdekken is door een fietstour te maken langs de mooiste bezienswaardigheden van Split. Fietsen in Split is vanwege de compactheid van de stad goed te doen en zeker leuk om te ondernemen met een Nederlandse gids. Hier kun je een fietstour boeken.

Doen in Split: Bewonder de mooiste kleurrijke gebouwen

Net als in andere Kroatische steden en dorpen kun je in de binnenstad de prachtige kleurrijke gebouwen bewonderen. Voor het mooiste kleurrijke gebouw ga je – als je het mij vraagt – naar Het Trg Republike, oftewel het Republieksplein. Dit plein ligt aan de Riva boulevard en wordt aan drie kanten omringd door de mooiste gebouwen.

Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (10)

Slenter door de oneindige kronkelstraatjes

Het historische centrum van Split is compact, maar je kunt er met gemak een aantal uren ronddwalen door de kronkelige steegjes. De keren dat wij verdwaald zijn of zelfs een rondje liepen zonder dat we het doorhadden zijn niet meer te tellen. Het ene steegje is nog mooier dan het andere. Met prachtige doorkijkjes, enorme bogen en de mooiste gebouwen.

(Video) 15 Bezienswaardigheden in Split, Kroatië Reisgids

Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (11)
Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (12)

Eten en drinken in Split

Wanneer je een stedentrip Split doet kan ik me voorstellen dat je voornamelijk de lokale keuken wilt proberen. Maar tijdens een roadtrip door Kroatië vind je het vast fijn om eens wat “anders” te eten. Plof dan neer bij Mama Burger voor de lekkerste burgers waar je kunt van genieten onder een mooi uitzicht. Ben je net als wij gek op Aziatisch eten? Reserveer dan een tafeltje bij het restaurant Silk.

Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (13)

Alle Split bezienswaardigheden op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de locaties van alle bezienswaardigheden die in dit artikel worden genoemd terug.

Ontdek ook de omgeving van de stad

Wanneer je alle bezienswaardigheden in de stad hebt ontdekt raad ik je zeker aan om ook de omgeving te bezoeken. In de regio Dalmatië, in het zuiden van Kroatië, vind je namelijk een aantal bloedmooie plekken en bezienswaardigheden die uitstekend te bezoeken zijn vanaf Split. Een aantal voorbeelden zijn onder andere de watervallen van Krka in Krka National Park, het sfeervolle havenstadje Trogir en de ruïnes van Solin. Hier vind je al onze tips voor de leukste dagtrips vanuit Split.

Praktische tips voor een stedentrip Split

Hoe kom je in Split?

Vanuit Nederland kun je in principe met je eigen auto naar Zuid-Kroatië rijden – net als wij deden -, maar dit is misschien een tikkeltje te ver. Gelukkig kun je vanuit Nederland rechtstreeks vliegen naar de tweede stad van Kroatië. De prijzen voor vliegtickets naar Split kun je het beste vergelijken via Tix.nl. Eenmaal aangekomen op het vliegveld raad ik je aan om een auto te huren. Voor het huren van een auto in Kroatië raad ik je Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars ben je namelijk altijd volledig verzekerd en kom je nooit voor financiële verrassingen te staan. De wegen in Kroatië zijn goed gegaan om er zelf op uit te trekken en alle bezienswaardigheden in Split en de omgeving te ontdekken. Met deze tips kan jouw vakantie in Split vast niet meer stuk.

Hoeveel dagen voor Split?

Split is een vrij compacte stad en is qua oppervlakte niet te vergelijken met grotere steden in Europa, zoals Barcelona en Parijs. Toch raad ik je aan om minimaal twee volle dagen in te plannen voor je stedentrip. Wil je ook de omgeving verkennen dan is drie á vier volle dagen wel het minimale voor je vakantie in Split.

Waar te overnachten?

Hieronder hebben we een aantal fijne accommodaties in de stad op een rij gezet:

Split bezienswaardigheden: 10x zien & doen in Split in Kroatië (14)

Lees alle tips voor Kroatië

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated: 03/30/2023

Views: 6505

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.